КИЇВ. 24 серпня. УНН. Китай заявив, що відсьогодні призупиняє імпорт морепродуктів японського виробництва. До рішення доєднався уряд Гонконгу, який до того ж заявив про посилення контролю над імпортом всіх продуктів харчування з Японії, передає УНН з посиланням на NBD.
Деталі
Сьогодні Головна митна адміністрація КНР оприлюднила повідомлення, що з метою всебічного запобігання ризику радіоактивного забруднення безпеки харчових продуктів, спричиненого скиданням у море радіоактивно забрудненої води з японської АЕС Фукусіма, захисту здоров’я китайських споживачів, вирішила всебічно призупинити імпорт морепродуктів японського виробництва. Зокрема водних тварин, що використовуються в якості продовольчої продукції, починаючи з 24 серпня 2023 року (включно).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія почала скидати очищену радіоактивну воду зі зруйнованої АЕС Фукусіма в море
Зазначається, що рішення про безпеку імпортованих продуктів харчування, було прийнято відповідно до “Закону про безпеку харчових продуктів Китайської Народної Республіки”, а також відповідних положень “Угоди про застосування санітарних та фітосанітарних заходів” Всесвітньої торговельної організації.
Доповнення
Водночас уряд Гонконгу заявив про заборону імпорту морепродуктів з 10 префектур Японії. Крім того, Центр безпеки харчових продуктів посилить тестування імпорту харчових продуктів з Японії, для подвійного захисту. Департамент сільського господарства, рибальства та охорони природи зосередиться на дослідженнях рівня радіації місцевих морепродуктів, а Гонконгська обсерваторія закцентує на радіаційному моніторингу зразків морської води з акваторії Гонконгу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС, Норвегія та Ісландія скасували обмеження на імпорт японської їжі після аварії на АЕС Фукусіма